Борисов оптимист за редовен кабинет, другите партийни лидери дават разнопосочни сигнали

Решението за кабинет може да се търси в два варианта, посочи Христо Иванов

06.11.2022 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Невъзможно ли е управление с участието на ГЕРБ и "Продължаваме промяната"? Кирил Петков намекна, че в нито един мандат не биха влезли в коалиция с ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е оптимист, че ще има редовно правителство, но в същото време подчерта, че едно е ясно - няма да има коалиция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

"Президентът прави добре, че оставя време", отбеляза той в Пловдив.

Решението за кабинет може да се търси в два варианта, смята от "Демократична България". Пред БНР Христо Иванов обясни, че първият е коалиция на реванша или демоверсия на т.нар. хартиена коалиция. 

"Другият вариант е около ДБ и "Продължаваме промяната" да се сформира управление. Бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ", обясни той.

От формацията са готови да вземат третия мандат, но очакват развитие във втория. 

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат. Политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат, заяви в "Неделя 150" лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

БСП няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", категорична е тя. Според Нинова е "странно" съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ.

"За разлика от БСП и ГЕРБ, където се гласува монолитно, при нас няма задължение да се гласува по определен начин", заяви Асен Василев.

Нинова се оказа на едно мнение с лидера на ГЕРБ-СДС, че ако не успеят да съставят кабинет с третия мандат, дори и експертен, страната ни върви към президентска република. От БСП заявиха, че досега не са получавали покана за разговори от ГЕРБ-СДС.Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
ROCK AND ROLL
преди 1 година
Б О Й К О Е ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК , КОЙТО МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ ! Сигнализирай за неуместен коментар