ГЕРБ и "Продължаваме промяната" на една маса: Всичко сочи към развръзка с третия мандат

Трябва да проявим воля и да съставим правителство, настоя Бойко Борисов

05.11.2022 | 18:37 Редактор: Тодор Петров

Нов опит да бъде подреден политическият пъзел за управлението на страната ще има идната седмица. Редовен кабинет с първия и втория мандат обаче става все по-малко вероятен. 

Във вторник ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще се срещнат. Срещата ще се проведе без Бойко Борисов, но и без подкрепа за мандата на ГЕРБ. Лидерът на ГЕРБ не смята, че с първия или втория мандат ще бъде създадено правителство. Борисов вижда възможност за това с третия мандат. 

"Трябва да проявим воля и да съставим правителство. Аз съм убеден, че ако оставим пак служебно правителство без парламент, това ме води към третия мандат. Нито те ще се пречупят, нито ние, защото няма как най-много избиратели по техните правила 100% машинно гласуване, с проценти повече да имаме и ние да ги подкрепим", заяви той.

Разговорът ще е на експертно ниво по 16-те политики, предложени от "Продължаваме промяната", като ГЕРБ ще бъде представлявана от Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. Борисов е убеден, че въпреки разговорите, няма да има консенсус.

"Те едва ще седнат и дори не знам какво ще си говорят, защото точка 13 не кореспондира с нито една друга. Ние или трябва да се откажем от точка 13 за бюджетния дефицит, или трябва да се откажем от другите точки", посочи Борисов.

Кирил Петков и Асен Василев ще участват в дебата, като от формацията потвърдиха, че това няма да бъде среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС.  

"Това е среща, която ще проведем в Народното събрание по експертни въпроси по точките, по които ние сме заявили, че сме готови да дадем подкрепа 16-те политики", обясни Никола Минчев.

От "Продължаваме промяната" заявиха категорично, че срещата не е знак за заявяване на политическа подкрепа за реализация на първия мандат, който президентът трябва да връчи на ГЕРБ-СДС. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR