Борисов: Няма шанс да се управлява с "Продължаваме промяната" - нито ние го искаме, нито те

"Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство", смята лидерът на ГЕРБ

05.11.2022 | 12:53 Редактор: Ирена Бакърджиева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че във вторник сутринта ще има среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", като от страна на ГЕРБ в тази среща ще участват Десислава Атанасова, Делян Добрев, Кирил Ананиев и Деница Сачева. На въпросната среща ще се обсъждат политики, а не политическа подкрепа. Бойко Борисов е по-скоро скептичен, че с първия и втория мандат ще се създаде правителство, но пък за сметка на това залага на третия. 

"Аз съм убеден, че ако оставим пак служебно правителство без парламент, това води към третия мандат. Нито те ще се пречупят, нито ние, защото няма как най-много избиратели по техните правила, 100% машинно гласуване са гласували с проценти повече от тях, и ние да отидем да подкрепим тях, да знаем как в третия мандат има шанс да направим правителство и трябва да направим. Народът се умори, хората се умориха", категоричен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция в централата на партията.

"Няма шанс да се управлява с "Продължаваме промяната", нито ние го искаме, нито те го искат. Единственият вариант е в третия мандат да правим мнозинства по ключови теми", допълни Борисов.

"Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство и това трябва да се изговори при Радев. Образува се антикорупционна коалиция - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Демократична България", "Български Възход", които приеха в правна комисия и двата закона на "Продължаваме промяната" и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение - "Продължаваме промяната" не участват в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо", каза лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и военната помощ за Украйна: "Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутата от "Продължаваме промяната" са го подкрепили. "Против" коалицията "Възраждане"-БСП", добави Борисов.

"За F-16 предложението отново внесохме ние и отново буди недоумение. От "Продължаваме промяната" 33-ма от 53-ма подкрепят. "Против" - Асен Василев, този, който заплашваше всички с "Магнитски". Много са ми интересни десните, демократичните, които живееха с илюзията, че това е проамериканска или проевропейска партия. Резултатите от гласуването будят страховито недоумение в много техни поддръжници. И отново коалицията начело с "Продължаваме промяната" и Асен Василев, "Възраждане" и БСП от другата страна на нас. Това са фактите", посочи той.

"Долу на сградата има кафемашина. Така, ако искате да си купите кафе сега, ще сложите монета от 2 лв., а ако днес сме в еврозоната, ще сложите 1 евро. Кафето ви ще поевтинее, защото курсът е по-евтин за България и ще е 1,97 лв. Това го казвам към към проф. Гечев, световният шампион по фалиране на банки и недостижим във всички банки", каза още Борисов.

"Не сме внесли закон за отваряне на Изборния кодекс. Внесе го БСП, коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" с вицепремиер в кабинета на "Петков", подчерта лидерът на ГЕРБ. Той отново настоя, че в момента съмнението в машините е колосално, защото са внесени от Венецуела, те са давали грешки на изборите и дори немският съд е казал, че не вярват на машините, допълни бившият премиер.

Борисов още веднъж потвърди позицията на ГЕРБ, а именно че страната има остра нужда от кабинет, най-вече заради политическата обстановка в страната и военния конфликт, който продължава да се разраства в Украйна.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR