Зарков: Около 40 мин. гривната на прокурорския син от Перник не е излъчвала сигнал

Служебният министър на правосъдието уточни, че съдът е пратил ГДО в дома на Нинова

03.11.2022 | 17:39 Редактор: Ирена Бакърджиева
Зарков: Около 40 мин. гривната на прокурорския син от Перник не е излъчвала сигнал

"Мисля, че този въпрос се изясни. Главна дирекция "Охрана" е била там по съдебно разпореждане, за да връчи книжа, свързани с частна жалба на г-жа Нинова срещу Явор Дачков. По разпореждане на съда те трябва да ги връчат на двете страни, за да могат те, ако евентуално преценят, да се възползват от правото си на обжалване. Съдът е разпоредил на ГДО да го направи", каза пред журналисти в парламента служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

По отношение на проверката за гривната на Васил Михайлов, прокурорския син от Перник, Крум Зарков каза, че тя е поставена тогава, когато е било казано да бъде поставена и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" изпълнява мерките за неотклонение такива, каквито са определени.

"Направен е оглед дали съответства мястото – домашният арест, за поставяне на гривната. Поставена е тази гривна, след което са наблюдавани различните отклонения, които тя е давала. Има различни параметри на тези електронни устройства. Когато е за няколко минути, се констатира това нещо и се изследва след това", обясни правосъдният министър.

По думите му тук проблемът е, че има един сравнително дълъг период от време – около 40 минути, когато гривната не е излъчвала сигнал, но какви са причините, се установява, както и дали всички служители, които трябва да наблюдават, са били на място и са действали адекватно.

"В момента, в който съдът извърши проверката, всичко беше предоставено на компетентните органи, които, от своя страна, предприеха действия пред съда за промяна на мярката", добави Зарков и уточни, че доколкото е запознат мярката за неотклонение, подлежи на протест, но дали ще бъде направен, или не, това вече е от компетенциите на прокуратурата, цитиран от БГНЕС.

Правосъдният министър обясни, че тъй като той е в качеството си на дисциплинарно наказващия орган, не може да каже предварително какво мисли, за да не опорочи проверката. По думите му обаче тя ще стане в най-кратки срокове, до няколко дни, защото така е разпоредил и този, който е допуснал нарушение, ако такова има, да понесе съответно своята отговорност.

На въпроса, че през последните години много български граждани са екстрадирани в Германия, защото са работили в колцентрове и са обвинени за престъпления, извършени по-скоро не от тях, а от техните работодатели, както и че се намират в ареста повече от година и половина и как българската държава може да ги защити, Зарков отговори, че е запознат с конкретния казус, но не може да се произнесе по вината, по квалификациите или по обвиненията, които са повдигнати.

"По отношение на екстрадициите между европейски държави действа регламент, който е преведен и в българското законодателство и се действа спрямо него", съобщи министърът на правосъдието.

Снимка: БГНЕС