"Нека украинци и руснаци се избиват": Нажежени страсти в НС заради изпращането на оръжие

За изпращането на военна помощ се обявиха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Български възход"

03.11.2022 | 13:47 Редактор: Ваня Кузманова

Да изпрати ли България военна помощ за Украйна? Това обсъждат депутатите. Още преди началото на пленарното заседание привърженици на "Възраждане" и депутати от партията на Костадин Костадинов се обявиха против изпращането на военна помощ и организираха протест пред парламента. 

Зад решението си те застанаха и в пленарната зала. На същата позиция останаха и от БСП. 

"Едва 3/4 от държавите в света оказват военна помощ. Евроатлантическата сбирщина в парламента се опитва да въвлече страната във войнственото малцинство и ни представя това като демокрация", заяви депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.  

"Нека си изпратим старите оръжия в Украйна. Нека украинци и руснаци се избиват", посочи депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

За изпращането на военна помощ се обявиха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС и "Български възход". А Стефан Янев предложи промяна в текстовете.

"Предоставяме военна помощ за Украйна, защото си има доверие, защото си вярваме едни на други", каза депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.  

След гласуването кабинетът трябва да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване на Украйна.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.