Радев: С помощта на България, РСМ ще получи 80 млн. евро за доставка на ел. енергия

Страната ни е активира механизма за макрофинансова помощ на ЕС

27.10.2022 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева
Радев: С помощта на България, РСМ ще получи 80 млн. евро за доставка на ел. енергия

България като отговорен съсед и член на ЕС активира механизма за макрофинансова помощ на ЕС и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че РСМ ще получи 80 млн. евро за доставка на ел. енергия по този механизъм. Ние сме готови да я осигурим. Това заяви президентът Румен Радев във връзка с помощта, която България може да окаже на Молдова предвид тежката енергийна криза, в която се намира.

"Обсъдихме с президента Санду и възможностите да се активира този механизъм и за Молдова и ние сме готови да сътрудничим, подчерта Радев. България е третият нетен износител на ел. енергия в Европа. Около 2000 мегавата всеки ден, уточни президентът.

България постигна значителен успех в диверсификацията на източниците и маршрутите на газ. Установихме силни газови връзки със своите съседи и дялово участие за терминали на втечнен газ. Последният търг за доставки на газ бе прозрачен и открит, свали заедно възможностите за връзка, свали два път цената на газа, каза Радев.

Сега можем да избираме доставчици от цял свят според цена и сигурност на доставките. От друга страна имаме Трансбалканския газопровод, който осигуряваше газ през Молдова от север на юг. Сега чрез реверсивни възможности можем да доставяме газ от юг на север през Гърция, България, Румъния към Молдова. Имаме отделно и междусистемна газова връзка между България и Румъния. Така че тук с подписването на това споразумение протягаме ръка към Молдова и нейния народ в трудно положение, подчерта Радев. Това е проявата на солидарност и общ подход към кризата, за да помогнем на Молдова да има диверсификация на доставките. Това значи по-ниски цени, сигурност на доставките, посочи още президентът.

На въпрос на БГНЕС за подкрепата на Молдова за българските общности там, президентът Санду отговори, че тяхната подкрепа се изразява в това, че се грижат за повишаване на стандартите на обучение в университета. Настояваме за борба с корупцията и внедряването на по-високи стандарти на живот и добрите практики на живот, което ще има отражение и на българската общност в Молдова, каза Мая Санду. /БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Шери
преди 1 година
Гановците не мислят за народа си мислят за Молдова на Молдова кой им е виновна като слушат лъжите на запада да фалират напълно Сигнализирай за неуместен коментар