Радев заминава на посещение в Молдова по покана на президента Санду

Ще обсъждат задълбочаване на търговските и икономическите отношения 

26.10.2022 | 12:57 Редактор: Тодор Петров
Радев заминава на посещение в Молдова по покана на президента Санду

На 27 и 28 октомври българският държавен глава Румен Радев ще бъде на посещение в Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду. Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, което двете страни отбелязват тази година.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. 

Акцент на срещите на президента Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната. По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по численост етническа група там.

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Български теоретичен лицей Васил Левски” в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица.

При посещението си в Молдова президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ние с пръст в устата
преди 1 година
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че промяната на конституцията, в която трябва да бъдат вписани и българите, не трябва да бъде "абсолютен приоритет номер едно" Нека бъда лош пророк но на Македония ще дадат нашите фондове от ЕС !!! А Македония се подмаза на НАТО като даде танковете, коитоние й подарихме. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ние с пръст в устата
преди 1 година
Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в специално интервю посветено на България заяви: "Позицията на България e близка до предателство! Политиците и държавите в Европейския съюз и НАТО, които подкрепиха тази позиция, тези, които споменахте, ще бъдат третирани много зле след това (27.10.2022г.)Президентът на Северна М Сигнализирай за неуместен коментар