Росен Христов: Без режим на тока през зимата, природният газ може да падне под 166 лв.

Служебният министър призова темата с диверсификацията да не се политизира

23.10.2022 | 18:32 Редактор: Петя Кръстева

Изненадващо, Министерството на енергетиката обяви, че няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Според служебния министър Росен Христов такава необходимост към момента няма. 

В последния работен ден от седмицата служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че кабинетът ще предложи евтин ток до 800 кВтч на месец за бита през зимния отоплителен сезон, а над тази консумация домакинствата да плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата. Два дни по-късно обаче енергийното министерство съобщи, че се отказва от идеята.

"Предложението за две тарифи беше на техническа база за проверка и евентуално влошаване на ситуацията с цени на газ и други енергийни източници. Тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме", поясни Росен Христов. 

Според енергийния министър няма да има режим на тока през зимата, а цената на природния газ през ноември може да падне и под 166 лв. и да се задържи на тези нива и през декември.

Христов призова още да не се политизира темата с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно у нас след проверка на независими международни органи.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
неравенство
преди 1 година
Богатите в България никога не плащат повече от бедните. Коефициентът на Джини е достигнал невиждани висоти. В почти цяла Европа, изземват свръх-печалбите на енергийните дружества (включително на частните) и с парите подпомагат бедните. Ние сме сред най-големите износители на електроенергия, но никой дори не смее да спомене за печалбите на частните дружества. Сигнализирай за неуместен коментар