Защо МЕ се отказа от двойната тарифа за тока и има ли политически проблеми в сектора?

От Министерството призоваха темата да не се използва за политически цели

23.10.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Изненадващо - Министерството на енергетиката обяви, че няма да внася предложение за двойна тарифа на тока за битовите потребители. Предложението беше направено само преди дни от служебния енергиен министър Росен Христов. Днес той обяви и мотивите си за резкия завой.

В последния работен ден от седмицата служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че кабинетът ще предложи евтин ток до 800 кВтч на месец за бита през зимния отоплителен сезон, а над тази консумация домакинствата да плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата.

А преди началото на новата работна седмица вече стана ясно, че Министерството се отказва от идеята си със същия мотив - да не се товарят сметките за ток.

"Решението беше разработено на техническа база като буфер, евентуално", поясни министър Христов.

От Министерството на енергетиката призоваха темата да не се използва за политически цели, но според бившия изпълнителен директор на БЕХ проблемите в сектора са и политически.

Против въвеждането на подобна тарифа вече се обявиха икономисти и експерти, тъй като по този начин онези, които се отопляват на ток, отново ще плащат по-високи сметки.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК