Гешев: Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали

Никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да го убие, заяви главният прокурор

26.10.2022 | 11:17 Редактор: Елеонора Танева
Гешев: Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали

Връщат се форми на престъпността, които смятахме за изчезнали. Причините са комплексни, сред тях е липсата на разбиране у ръководствата на някои институции за това що е държава и държавност. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на Национално съвещание на тема "Активизиране и организационни действия на Прокуратурата на Република България за противодействие на растящата престъпност". 

"Резултатът от войната срещу съдебната власт, законодателният волунтаризъм и експериментите с правото е това, което виждаме - никой не е застрахован, че докато се движи по тротоара някой пиян или дрогиран шофьор няма да му причини телесна повреда или смърт. Виждаме мигрантите, виждаме какво се случва с ръста на телефонните измами", заяви Гешев пред прокурорите и следователите.

Той подчерта, че сред българските граждани е налице усещането за "абдикиране на държавата от изпълнение на задълженията ѝ". Той предложи три групи мерки за овладяване на престъпността.

"Ще бъдат изградени звена за противодействие на организираната престъпност във всички окръжни прокуратури", посочи главният прокурор.

Втората мярка - с оглед извършен анализ и оценка на зачестилите престъпления по направленията организирана престъпност, разпространение и трафик на наркотични вещества, мигрантски натиск, „телефонни измами“, както и корупция „по високите етажи на властта“, главният прокурор предлага спешни съвместни действия с Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“, които да гарантират активната и функционална работа срещу извършителите на подобни престъпления. 

Прокуратурата предлага също да се възобновяват приемните на административните ръководители на прокуратурите в цялата страна за граждани, а поставените от тях въпроси и искания да бъдат насочени по компетентност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК