Демерджиев: Липсата на контрол на началниците е системен проблем

Вътрешният министър заяви, че на служителите, които ще бъдат освободени, ще им бъде предложена работа

24.10.2022 | 17:51 Редактор: Ваня Кузманова

Ще бъдат сменени ръководствата на седем районни полицейски управления от общо деветте в София, както и ръководствата на областните дирекции на МВР в Пловдив и Кюстендил, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Причината са скандалните случаи с няколко тежки катастрофи, над чийто шофьори е имало "полицейски чадър". 

Смяната на шефове на районни управления идва след многобройни проверки в Министерството на вътрешните работи в последните седмици. Кадровите промени са съгласувани с шефа на СДВР старши комисар Калоян Милтенов. Целта на рокадите е вече да не ставаме свидетели на тежки случаи, като този с Георги Семерджиев, обясни вътрешният министър. 

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали "полицейски чадър" върху никого, но те не са упражнявали достатъчен контрол, за да не се стига до случая - Семерджиев. Без да се направят рокади, няма как да обезпечим добрата организация и добрия контрол в тези районни полицейски управления", каза Демерджиев.  

Вътрешният министър заяви, че на служителите, които ще бъдат освободени от ръководните постове, ще им бъде предложена работа в други структури на МВР, съобразно техните професионални качества. Рокади има не само в столицата, но и в областните дирекции на МВР в Пловдив и в Кюстендил. 

"Първата от тях касае директор на областна дирекция Пловдив. В този случай се касае за молба, а вторият случай е, че си позволи да ме излъже директно в очите, че не е провеждал такива срещи", посочи вътрешният министър. 

Според Демерджиев липсата на контрол от началниците по места и липсата на организация е системен проблем, който трябва да бъде решен.

Иван Демерджиев коментира и тестовете за наркотици в МВР. Той обясни, че с министъра на здравеопазването разменят наредби, за да може в повече области и болници да се правят кръвните проби.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК