Гешев: Има бум на престъпността, необходима е всеобхватна правна реформа

Според Стефан Янев съдебната реформа не бива да се персонализира

25.10.2022 | 19:40 Редактор: Петя Кръстева
Гешев: Има бум на престъпността, необходима е всеобхватна правна реформа

Всеобхватна правна реформа трябва да реши реалните проблеми на българските граждани. Това заяви в парламента главният прокурор Иван Гешев, според когото в страната има бум на престъпността.

"Ние трябва да решаваме проблемите на българските граждани, защото иначе ще се борим с последствията. Българските граждани нямат търпение и то се изчерпва. Причината за този бум на престъпността е бездействието, а може би абдикация - на определени държавни институции. И това са причините да стигнем до това положение - почти до национална катастрофа с борбата с престъпността. Българската прокуратура ще направи всичко възможно да защити българските граждани", заяви Иван Гешев, който се срещна с парламентарната група на "Български възход" в Народното събрание.

Срещата беше по инициатива на политическата формация на бившия служебен министър Стефан Янев, след като Гешев изпрати до всички депутати в новия парламент писма с призив за активно взаимодействие и диалог между институциите.

Главният прокурор заяви, че изпратените писма до депутатите за израз на загриженост за провала в борбата с престъпността и отново настоя за диалог.

"Призоваваме за диалог и за решаване на проблемите на българските граждани и за всеобхватна правна реформа, която решава реалните проблеми, а не измислени клишета, които се употребяват с цел политическа употреба или с цел постигане на някакви нелегитимни цели, мотивирани от нещо, което не бих нарекъл нечисто, но нещо, което не е в интерес на родината и на българските граждани", подчерта Гешев, цитиран от БНР.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев изрази мнение, че съдебната реформа не бива да се персонализира и че липсата на взаимодействието на институциите води до усещането за липсата на справедливост.

Войната по пътищата беше посочена като един от най-сериозните проблеми пред правораздаването. По време на срещата се чу готовност за дебати в експертна група за законодателни промени в Наказателния кодекс, в Закона за движение по пътищата.

В края на срещата Стефан Янев изрази готовност да работи с главния прокурор, като заяви, че разчита на юридическата му експертиза за провеждане на съдебна реформа, а Гешев обяви, че има покани от още три парламентарни групи, без да спомене кои са те.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК