Обществото се раздели "за" и "против" премахването на Паметника на съветската армия от столицата

Преместването му ще струва 100 000 лева

22.10.2022 | 14:10 Редактор: Петя Кръстева

В разгара на войната в Украйна започна нова вълна от недоволство срещу паметниците на Съветската армия в България. Докато от Столичната община все още няма категоричен отговор на поредния призив за премахването на паметника, обществените настроения остават разнопосочни. 

В писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова общинският съветник от "Демократична България" Веселин Калановски настоява паметникът на Съветската армия в центъра на София да бъде демонтиран.

"Аз се опитах да ги попитам, след като са толкова пристрастени към НАТО и към Европейския съюз - "Няма ли най-накрая да се освободим от този символ на васалност на България в центъра на столицата ни". Когато става дума за монумент, който наистина демонстрира надмощието над нашата България , извисява се над парламента, не му е там мястото", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Отговор от общината все още няма, въпреки че "Демократична България" поставя въпроса за паметника още през 2019 г., а войната в Украйна отново го вади на дневен ред.

Според ГЕРБ-СДС паметникът има художествена стойност и неговата съдба е не просто въпрос на административно или политическо решение. 

"Това трябва да бъде направено, съобразно закона. Тези действия ги е извършило управляващото мнозинство ГЕРБ-СДС, сезирали сме институциите , пратили сме запитване до министъра на културата проф. Минеков дали паметника влиза в обекта на Националния институт по недвижими и културни ценности. В тази скулптура са творили едни от най-големите имена във визуалните изкуства, повече от тях възпитаници на Царска България , така че той вероятно има своята художествена стойност, друг е въпросът посланието, което носи. това са две съвсем различни неща", поясни д-р Антон Койчев.

А хората са на мнение, че паметникът не трябва да се мести, независимо от мотивите. 

"Въпреки че паметникът представлява културна памет, не мисля че преместването му от това място на друго би имало някакво значение, освен някакви огромни харчове. По-скоро може да се помисли за реорганизация на този градски парк", смята Елена Ценков, която живее в столицата.

Според експерти преместването на Паметника на съветската армия в София ще струва около 100 000 лева. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
Явно не го помним това минало достатъчно защото паметник на американската армия бомбардирала жестоко София и други български градове издигнаха отдавна. Има и паметник на Рейън макар, че той едва ли е чувал дори за България. За съжаление не ние помогнал да помним защото миналото го повтаряме непрекъснато. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 1
Попов
преди 1 година
Думата "паметник" идва от "памет". Трябва да остане. Да се знае какви сме били и какво ни е донесло това. Да стърчи пред очите ни, когато тръгнат да издигат паметник на американската армия. Който не помни миналото, го повтаря. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
Бачо
преди 1 година
Разбира се, че трябва да остане! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
100 000 лв
преди 1 година
Толкова ли струва нашето достойнство? Сигнализирай за неуместен коментар