"Живеем в България, не в Русия": Бургазлии настояват паметникът на Съветската армия да бъде махнат от центъра

От началото на войната в Украйна монументът многократно осъмваше с антируски надписи

18.10.2022 | 14:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

Паметникът на Съветската армия да бъде махнат от центъра на Бургас. За това настояват от Организацията за закрила на българските граждани. Те вече са внесли и искането си в местния парламент. Предложението обаче няма да стигне до разглеждане.

Бившият областен управител на Бургас Стефан Корадов разказа, че в бургаския архив се пазят сведения, че паметникът на Съветската армия е построен през 1953 година в чест на Сталин в самото сърце на Бургас.

"Предполагам, че и самите скулптори са използвали доста клишета, както и са вложили доста чувство за хумор и ирония, като третата композиция с прегърнатия работник и руските солдати, които се целуват уста в уста", заяви бившият областен управител на Бургас Стефан Корадов.

От Организацията за закрила на българските граждани правят вече втори опит да накарат местния парламент да се произнесе за премахването на бургаския Альоша.

"На негово място да сложат паметник на някой велик българин. Все пак живеем в България, не в Русия или в Москва и е редно този величествен паметник да бъде заменен с някой български национален герой, а не с руснак, с Альошата", коментира Стефан Петров.

Според председателя на общинския съвет в Бургас в докладната обаче не са спазени някои изисквания, посочени в приетия правилник.

"Като е посочено, че са необходими минимум 1000 подписа от граждани, това изискване, което получихме за премахването на паметника, не е изпълнено", твърди председателят на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова.

"Мисля, че в това трудно, кризисно време, в което живеем, най-малко сега ни трябва прокарването точно в момента на така наречените модерни, червени линии в обществото", смята председателят на Постоянната комисия по култура в Общинския съвет - Бургас, Веселин Пренеров.

От началото на войната в Украйна паметникът многократно осъмваше с антируски надписи, а ръцете на войниците бяха нарисувани в червено - символ на пролятата кръв.

Елена е избягала от войната в Украйна. Често с децата си се разхождат в градинката до паметника.

"Предложението е добро. Ние сме от Украйна. Ние сме "за" да бъде разрушен", категорична е Елена.

От Организацията за закрила на българските граждани изчакат официален отговор от общинския съвет в Бургас и ще стартират подписка за премахването на паметника.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК