Шойгу играе по нервите на Путин и руснаците - праща неопитни на фронта, дъщеря му живее в лукс в ЕС

Според политически наблюдатели президентът ще внимава да не го уволни твърде бързо

18.10.2022 | 10:58 Редактор: Елеонора Танева
Шойгу играе по нервите на Путин и руснаците - праща неопитни на фронта, дъщеря му живее в лукс в ЕС

Сергей Шойгу и Владимир Путин  са най-добрите приятели, руските медии отдавна не се съмняват в това. Легендарни бяха инсценировките на президента с министъра на отбраната, но това вече е в миналото. 

В последно време лидерът на Кремъл се дистанцира от близкия си другар, защото отчита колко силно частичната мобилизация е разгневила хората. 

Руснаците недоволстват, че Шойгу е принудил напълно неопитни новобранци да се бият на фронтовата линия в Донбас. Дори мъже само с едно око или с тежки увреждания сега трябва да воюват срещу Украйна против волята си.

Но това, което предизвиква особено възмущение в руските чат форуми, е, че Шойгу очевидно позволява на дъщеря си и нейната майка да живеят в лукс в ЕС, докато вербуваните от него руски мъже умират на фронтовата линия.

Едно от двете му извънбрачни деца, Даря Шебунова, вече има дори литовско гражданство, съобщава литовското радио LRT. Майка ѝ Елена в момента е в съда и се опитва да запази правото си на пребиваване в балтийската държава от ЕС. Тя беше лишена от това право след руската инвазия в Украйна. Съпругът ѝ, литовецът Адолфас Каминскас, е обявен за персона нон-грата и оттогава получи руско гражданство.

Елена Шебунова е стюардеса в руското Министерство на гражданската защита - докато не се запознава със Сергей Шойгу, тогавашен министър на гражданската защита. Както показва проучване на антикорупционния фонд, управляван от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, двамата имат син Данила и дъщеря Дария. А майката е станала милионерка, както разследват фондът "Навални" и опозиционната разследваща платформа The Insider въз основа на държавни документи.

В мозайката има много парченца, които създават образа на опустошената руска армия - и превръщат министъра на отбраната Сергей Шойгу в омразна фигура в Русия. Но според политически наблюдатели Путин ще внимава да не уволни непопулярния Шойгу твърде бързо, защото това може да се приеме като знак за всеобщ военен провал. Но има нещо, което руският президент със сигурност ще избягва в бъдеще: Жестове на приятелство към Шойгу.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК