Първият сред равни съветва: Намалете перченето - пречи ви

От доброто име, което човек си създаде, няма титла по-голяма, заяви Вежди Рашидов

21.10.2022 | 18:46 Редактор: Елеонора Танева

Вежди Рашидов поема най-високия пост в държавата след дълъг опит в политиката. Депутат в шест парламента, два пъти министър на културата, известен общественик и скулптор. През годините печели уважението на хората, независимо от политическите им пристрастия.

"Никога през живота си не съм слагал пред името си никакви звания", каза в парламента Рашидов.

След три дни заседания депутатите се произнесоха и Вежди Рашидов се сдоби със званието "председател на НС" – най-високият пост в държавата. 

"Обещавам, че ще се опитам да работя с всички вас. Обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето - пречи ви, не ви помага. Влагайте повече разум. Хората чакат вашите решения", призова Рашидов.

Но беше и категоричен в позицията си: "Скъпи хора, от доброто име, което човек създаде, няма титла по-голяма".

Рашидов заяви, че е станал депутат по случайност. Два пъти е министър на културата в първото и второто правителство на Бойко Борисов. Народен представител е вече в шест парламента. 

"За първи път казвам - отказах трети мандат, отказах и миналия парламент, винаги съм се водил от максимата да напускам удоволствието преди то да ме е напуснало", каза председателят на НС.

И верен на принципите си вчера той оттегли кандидатурата си за поста председател на НС. 

"Това решение касае съдбата на хиляди, отговорността е страшно голямо, както болшинството ни изпрати, така ще ни отхвърли. Със съдбата на хората не може да се шегуваме. Оттеглям номинацията си в името на разума", обяви той.

Но решението му беше за кратко. Днес отново беше номиниран за най-високия пост в държавата. И така Вежди Рашидов, най-възрастният депутат, оглави народното събрание.

Преди две години за Bulgaria ON AIR той заяви в откровено интервю, че политиката е част от грешките в живота му.

"Аз съм низ от грешки, самият аз съм една грешка. Политиката е тотална грешка, винаги съм го казвал, но е страшна необходимост", каза тогава бившият министър на културата.

Грешка или не, от най-високата трибуна в държавата Вежди Рашидов не спира да призовава народните представители за отговорно поведение в името на народа. 

"И ви моля - много ниско стойте при хората, защото бързо напразват, да не ви мразят, да ви обичат. Аз съм много обичан у хората, това говори, че съм оставил нещо добро у тях, бил съм на тяхното ниво и не съм ги забравил. Аз произхождам от тях, правете и вие това - стойте до тях и се грижете за тях, това е смисълът на парламента иначе няма смисъл, Благодаря!", завърши председателят на 48-то НС. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК