"Продължаваме промяната": Решенията на служебния кабинет заплашват енергийната сигурност

Коментарът е свързан с отмяна на решение, взето от кабинета "Петков" за АЕЦ "Козлодуй"

21.10.2022 | 17:25 Редактор: Теодора Патронова

ПП "Продължаваме промяната" е обезпокоена от последните действия на служебното правителство, които застрашават енергийната сигурност и независимост на България, се казва в позиция, изпратена от партията.

"Управляващите отмениха решение на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Така, в пълно противоречие с аргументите за осигуряване на конкурентна среда, служебното правителство практически спира достъпа на българската АЕЦ до алтернативното гориво и поставя страната в зависимост от традиционния доставчик ТВЕЛ (Руска федерация).

Припомняме, че гориво за реакторите, които се ползват в АЕЦ "Козлодуй", произвеждат и две европейски компании - Уестингхаус, Швеция, и Фраматом, Франция", пише в позицията.

"България може да изпита последствията от отмяната на решението на кабинета "Петков" в следващите 2 години, когато запасите от ядрено гориво за АЕЦ ще бъдат изчерпани.

Обезпокоени сме, че след като много други държави от ЕС вече успешно диверсифицираха енергийните си доставки въпреки войната в Украйна, а кабинетът на "Продължаваме промяната" направи решителните стъпки към газова независимост на България, поредната «ревизия» хвърля страната в нова зависимост, този път в ядрената енергетика.

Призоваваме служебното правителство да не предприема действия, които ще оставят тежко наследство от проблеми на следващия редовен кабинет в толкова важен сектор за икономиката и националната сигурност на България", изтъкват от партията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
БеГеПутин
преди 1 година
Корумпираните престъпници ще приложат "стратегията" на путин на локално ниво (Бг) - да контролират хорското мнение, одобрение и поведение чрез енергиен лост. Ако народа недоволства - спират кранчето. Ако народа слуша пускат кранчето.Ако изкочи опастност за управата - спират кранчето. Цък-Цък.Като по путинкси учебник.А като имат достъп до кранчето, няма да имат и конкуренция. Сигнализирай за неуместен коментар