Създават Арменско-Българска търговско-икономическа камара

За пръв път от 14 години арменски президент е на посещение у нас

18.10.2022 | 15:32 Редактор: Петя Кръстева
Създават Арменско-Българска търговско-икономическа камара

Насърчаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество и на потенциала за партньорства между представителите на бизнеса от България и Армения изведоха като приоритет в двустранните отношения президентите на двете държави Румен Радев и Вахагн Хачатурян. В изявления пред медиите в Гербовата зала на "Дондуков" 2 двамата държавни глави откроиха транспорта, иновациите, високите технологии, туризма, земеделието, образованието, науката и културата като сфери от взаимен интерес с перспективи за задълбочаване на сътрудничеството. 

Президентът на Армения Вахагн Хачатурян е у нас на държавно посещение по покана на българския си колега Румен Радев. Това е първата визита на арменски президент в България от 14 години насам и се състои в контекста на 30-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения между България и Армения, която се отбелязва тази година.

На "Дондуков" 2 двамата президенти проведоха среща на "четири очи", след което се състояха и пленарни разговори между официалните делегации на двете държави. В Гербовата зала Румен Радев и Вахагн Хачатурян подписаха Съвместна декларация за двустранните отношения между Република Армения и Република България. В присъствието на двамата президенти беше подписан и Протокол за създаване на Арменско-Българска търговско-икономическа камара от Гагик Макарян и Васил Велев – председатели съответно на Републиканския съюз на работодателите в Армения и на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Двамата президенти подчертаха необходимостта от институционална подкрепа, за да се разгърнат възможностите и двустранните контакти между бизнес средите на двете държави.

"Важно е да развиваме сътрудничеството си в транспорта и свързаността, така че да улесним връзките между нашите граждани и бизнеса", заяви Румен Радев.

Двамата президенти отбелязаха необходимостта от продължаване на усилията за създаване на въздушна линия между Ереван и София. Президентът Радев подчерта подкрепата на България за изграждане на мултимодалния транспортен коридор, свързващ Персийския залив и  Черно море. 

"Това ще даде допълнителен тласък не само за развитие на нашата икономика, но и за гарантиране на стабилността и сигурността в Черноморския регион и в Кавказ", допълни българският президент и подчерта, че без сигурност и стабилност не може да се очаква развитие на инвестициите и икономическите отношения.

"България е приятелят, отворил врата към арменските продукти за пазара на Европейския съюз", заяви Вахагн Хачатурян.

В подписаната от двамата президенти декларация се заявява ангажимент за устойчиво развитие и разширяване на двустранния диалог на най-високо политическо ниво - в сферата на икономическото сътрудничество, както и в рамките на международни организации и формати. Страните изразяват своята готовност да засилят и разширят сътрудничеството си в рамките на инициативи на ЕС, в това число Източното партньорство, както и в контекста на Споразумениетo за всеобхватно и задълбочено партньорство между Армения и ЕС от 2017 година.

Снимка: Президентство на Република България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК