Радев към Шарл Мишел: Важно е да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС

Президентът е информирал председателя на Европейския съвет за проверкитепо "българската следа" при взрива на Кримския мост

17.10.2022 | 14:12 Редактор: Елеонора Танева
Радев към Шарл Мишел: Важно е да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС

Българският държавен глава Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на подготовката на предстоящата на 20 и 21 октомври среща на върха на ЕС. На заседанието на Европейския съвет в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от президента Радев. Очаква се преди срещата на върха Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

В хода на разговора президентът Румен Радев посочи, че на фона на задълбочаващата се икономическа и социална нестабилност за предстоящия отоплителен сезон е важно да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС. В идващите критични месеци е необходимо държавите да поддържат енергийната си автономност и да имат възможността да използват оптимално собствените си енергийни ресурси в съответствие с настоящите европейски изисквания, заяви българският държавен глава.

Румен Радев запозна Шарл Мишел с предприетите от българските институции и служби проверки, за да се опровергаят спекулациите, обвързващи България като съпричастна към експлозията на Кримския мост, уточняват от пресцентъра на Президентството.

"Българската държава отхвърли всички неверни твърдения за тази атака", заяви президентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК