Охраната на небето - една от първите теми, които Радев поставя пред депутатите

България няма да бъде охранявана от други летци и от чужди самолети, заяви командирът на ВВС

14.10.2022 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Сигурността на небето ни и въздушната отбрана на страната, ще е една от темите, които президентът ще постави пред политическите партии. Това стана ясно от думите на Радев по време на празника на Военновъздушните сили.

Следващата година изтребителите МиГ-29, които отговарят за въздушната охрана на страната ни, ще бъдат приземени за постоянно, заради изтичане на летателната им годност. А първата група от 8 самолета F-16 все още няма да е пристигнала. Затова една от първите теми, които президентът ще обсъди на консултациите с парламентарно представените сили след свикването на Народното събрание, ще бъде търсенето на решения за въздушния ни суверенитет.

"Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война, вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят", заяви Радев.

Предходното редовно правителство поиска оферти за изтребители на лизинг от Съединените щати, Италия, Нидерландия, Франция, Швеция и Израел. Ако има изгодни предложения, ще бъде направен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в НС. Така отговорността и решението за заместващи самолети ще е изцяло на депутатите.

"Съвсем не случайно, в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от НС, за да припомнят на народните избраници, колко важно е да има боеспособна армия", каза държавният глава. 

Според командира на военновъздушните сили, не самолетите, а хората са най-тежкият дефицит във въздушната отбрана.

"България няма да бъде охранявана от други летци и от чужди самолети, имаме 110 години история зад гърба си. През тези 110 години никога не ни е било лесно. Това е въпрос на национален суверенитет, това е въпрос на национално достойнство. Ако нас не ни е грижа за националния суверенитет и достойнство, май сме загубили всичко", категоричен беше командирът на ВВС, ген.-майор Димитър Петров.

Днес се отбелязват 110 години от първия боен полет и е празник на Военновъздушните сили.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ще питате партиите какво да правим?!! Та нали същите тези партии са главните виновници за трагичното положение на нашата отбрана! Всъщност, техните лидери бяха просто едни марионетки в ръцете на американските им господари. Безропотно им се подчиняваха и продаваха националната ни сигурност и суверенитет. Сега България вече е само една жалка американска колония, доведена до състояние, от което никога няма да може да се възстанови... Единствените ми надежди са в партия Възраждане! Сигнализирай за неуместен коментар