Захарта е новото олио? 50% ръст на цената, потребителите наблягат на банани

Продуктът поскъпва в световен мащаб, а България не е производител и внасяме

17.10.2022 | 18:50 Редактор: Теодора Патронова

Нов рекорд на цените през септември. На годишна база инфлацията, отчетена от Националния статистически институт, е 18,7 на сто. Спрямо предишния месец увеличението е с 1,2%. През септември месечният ръст на цените се е усетил най-вече при разходите за образование, вода, електроенергия и газ, както и за хранителни продукти. А докато преди няколко месеца сред най-драстично поскъпналите хранителни продукти беше олиото, сега сериозен ръст бележат цените на захарта. Ако в началото на годината на едро 1 килограм захар се е продавал за малко над 1,60 лв., сега той е близо 2,60.

Само от началото на годината захарта е поскъпнала с над 50%. Това показват данните за цените на едро. А причините идват отвъд границите на страната.

"Захарта поскъпва в световен мащаб. Тъй като България не е производител на захар, ние се съобразяваме със световните тенденции. Октомври миналата година спрямо октомври тази година има поскъпване на бялата рафинирана захар на борсата в Лондон с 8%, при нас е някъде около 70% на годишна база", обясни Васил Симов от Софийската стокова борса.

В България има само един завод за захар, който осигурява 1/3 от нуждите на страната, останалото е внос.

"Малка е степента на поскъпване заради световните цени на захарта, по-скоро заради курса на долара, тъй като по света се търгува в доларово изражение, а доларът при нас поскъпна с почти 30% за повече от половин година", поясни Симов.

А потребителите казват, че не само цената на захарта се отразява на семейния бюджет.

"Аз наблюдавам, че всичко се качва, не само цената на захарта", коментира потребител. 

"Не купувам, не правя нищо сладко, то човек вече само се ограничава - купувам си бананчета", каза друг.

Добрата новина е, че до края на годината не се очаква захарта да продължи да поскъпва.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК