Лошата поддръжка на АМ "Струма" е една от причините за смъртта на 45-те македонци в автобус

Експертизата доказва вина както на служители от АПИ, така и на водача на автобуса

16.10.2022 | 14:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

На автомагистрала "Струма" преди пътен възел "Боснек" в края на ноември 2021 г. живота си загубиха 45 души при тежка катастрофа с автобус. Експертизата по воденото досъдебно производство доказва лошата поддръжка или пълната липса както на пътна маркировка, така и на пътна сигнализация. Това заяви и един от адвокатите по делото - Николай Димитров, който представлява част от жертвите на катастрофата. 

Припомняме, че в края на ноември миналата година автобус пътува от България към Скопие. Точно преди пътен възел Боснек той излиза от лентата, блъска се в мантинелата, след което се запалва, а в резултат на това 45 души губят живота си, от които 13 са деца. Експертизата доказва вина както на служители от АПИ, така и на водача на автобуса.

"Вещото лице беше направило оглед на процесния участък, както и няколко километра преди него и установи 2 вида нарушения. Единият вид нарушения е, че не са изградени от пътната инфраструктура, а другият порок е, че ако са били изградени такива, не са били поддържани", заяви адвокатът Георги Радков.

"От тук насетне в понеделник входираме искова молба в Софийския градски съд и вече самото производство влиза в съдебен етап. Цената общо на цялата щета е на стойност над 2 млн. лв. Говоря за всички хора, които само ние представляваме. Отделно има и много други пострадали лица", посочи адвокатът Николай Димитров.

Досъдебното производство по случая продължава. Само преди месец на същото място се преобърна и камион. За щастие, нямаше жертви.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК