Никотинови "дъвки" замениха райския газ: Гимназисти си докарват повръщане и световъртеж

Без проблем всеки може да се снабди с тях от търговската мрежа

13.10.2022 | 12:42 Редактор: Петя Кръстева
Никотинови

За нова опасна мода сред учениците - употреба на никотинови "дъвки", алармира директорът на 119 училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му, макар и забранени за продажба на лица под 18 години, дъвките,  са леснодостъпни за всеки ученик.

Самите ученици споделиха, че всеки без проблем може да се снабди с тях от търговската мрежа и че възпитаници на учебното заведение са ги консумирали, а ефектът от употребата им е виене на свят и повръщане.

Според Диян Стаматов проблемът с употребата на т.нар. никотинови дъвки е сравнително нов – от около месец.

"Появяват се някакви нови артикули, които самите ученици си предават от ръка на ръка. Това прави впечатление на портиерите, учителите и ръководството на училището. Тези дъвки са разпространени по-скоро сред по-големите ученици – от 8 до 12 клас" обясни той, цитиран от БНР.

Директорът апелира за по-сериозен контрол и спиране на продажбата на подобни продукти на ученици.

Въпреки рисковете за здравето на подрастващите, няма ефективен контрол при продажбата на никотинови дъвки. Това се дължи донякъде на законодателни пропуски. Те не попадат в обхвата на Закона за тютюна и свързаните с него изделия. Комисията за защита на потребителите няма вменени правомощия за контрол над тях. Този контрол не влиза и в обхвата на БАБХ, защото това е никотинов продукт. От РЗИ ще се включат в разрешаването на проблема. 

"Почти се повтаря ситуацията с райския газ. Намираме се в една законова празнота. Законодателството винаги е изоставало. Въпросът е това да не е с години. Надявам се работата на новото Народно събрание да започне с тази тема", обобщи Богомил Николов, който е изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".

Снимка: Facebook 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК