"Продължаваме промяната": Рокадите в "Александровска" ще насочат заема за болницата към касата на ГЕРБ

С финансовите средства заведението трябваше да разплати голяма част от просрочените си задължения

13.10.2022 | 10:45 Редактор: Петя Кръстева

От "Продължаваме промяната" излязоха със становище относно потенциалните рокади в "Александровска болница". 

През последната седмица тече информационна кампания, която подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната "Александровска". Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор, а по-късно и министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов. Преди 10 г. Александровска болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита.", твърди доц. Антон Донев от партията в позиция, изпратена до медиите. 

Той припомня, че за да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков е взело решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения.

"Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени", категоричен е той. Според него обаче се правят опити на сегашното ръководство на "Александровска", назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното ѝ тежко финансово състояние.

"Очевидната цел е то да бъде заменено с "правилен" директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение", смята той. 

В позицията си доц. Антон Донев подчертава, че "Продължаваме промяната“ е против каквито и да било персонални промени в "Александровска болница" към този момент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК