Радев: От справянето с енергийната криза зависи оцеляването на европейската икономика

"Във време на тежка енергийна криза е важно да развиваме своите отношения в сферата", каза президентът

07.10.2022 | 15:10 Редактор: Ваня Кузманова
Радев: От справянето с енергийната криза зависи оцеляването на европейската икономика

От преодоляването на енергийната криза зависи оцеляването и развитието на европейската икономика, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентоспособност, заяви пред журналисти в Прага държавният глава Румен Радев. 

По думите му преодоляването на енергийната и икономическата криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на рисковете, произтичащи от войната на Русия в Украйна, изискват обединени усилия не само на страните членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и разширеното европейско пространство.

Държавният глава изтъкна, че е изключително важно страните партньори на ЕС като Норвегия и Азербайджан, които са доставчици на енергийни ресурси, да бъдат привлечени активно в работата на форума. 

"Европейската политическа общност е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност и България трябва още по-добре да се възползва от своето географско положение като страна, свързваща Азия и Африка с Европа, така че да затвърждаваме още повече позициите си в нашия регион", подчерта още президентът Радев.

Нарастващата роля на България като страна преносител на газ след въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, също бе откроена от президента. Румен Радев посочи и че дискусиите му днес с президенти и премиери – на Румъния, Унгария, Словакия, на Азербайджан, Гърция и Турция, са били насочени към предложението на газопреносните системни оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за транспортиране на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа, без да се чака изграждането на нови тръбопроводи, пише БГНЕС. 

Относно двустранните си срещи държавният глава открои разговора си с премиера на Нидерландия Марк Рюте, свързан с позицията на Нидерландия за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

"Турция е важен партньор, съсед, съюзник в областта на енергетиката, както и в борбата с миграционния натиск", посочи президентът във връзка с разговора си турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. 

"Във време на такава тежка енергийна криза е важно да развиваме своите отношения в енергийната сфера, защото засега единственият сигурен газ, уточнен с ясен дългосрочен договор, е газът от Азербайджан, който минава през газопреносна система на Турция", заяви Румен Радев и отбеляза значимата роля на Турция и за осигуряване на слотове за танкери на своите терминали за втечнен газ.

В отговор на въпрос държавният глава посочи, че по споразумението на страната ни със САЩ за доставка на 8+8 изтребители за българските военновъздушни сили, България може да има оперативно готова ескадрила към 2030 г. и дотогава се търсят временни решения, за да не се стига до загуба на отбранителни способности. 

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК