Топлофикациите искат 60% по-скъпи парно и топла вода, ще се справим ли със сметките?

Те очакват компенсации заради високата цена на газа

28.09.2022 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Ръст от 60% на цената на услугите ще поискат топлофикациите от догодина, ако държавата не компенсира дружествата заради високата цена на газа. Въпреки че за месец октомври тя е по-ниска, все пак остава 2 пъти по-висока от предвидената.

"Цените на топлинната енергия не са адекватни на цената на природния газ, една от тях трябва да се промени", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

По думите му е необходимо да се продължат компенсациите, с които държавата подпомагаше топлофикациите заради високата цена на газа до май 2022 година, въпреки че към момента има намаляване на цените.

"С подобна формула да бъдат изчислени компенсациите. Компенсациите за високата цена на газа са както за топлоофикациите, така и за крайните потребители", допълни той.

За потребителите обаче сметките вече са по-високи от предвиденото. Те споделят, че трудно биха могли да покрият ръст от 60% и също настояват да има компенсации за крайните клиенти на топла вода и парно.

"Цените са високи и са много трудни за покриване сметките", категорична е Лидия.

"Трудно се покрива ръст от 60%", сподели друг потребител на "Топлофикация София".

Според Кремен Георгиев обаче трудно може подобен механизъм за компенсация да бъде изготвен от служебното правителство. Това може да се случи чрез актуализация на бюджета, приета от следващия парламент.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК