Радев: Решението на Путин е заплаха за сигурността. Разумът отстъпва на оръжията

България няма да признае резултатите, заяви президентът

23.09.2022 | 18:49 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за страната ни, рисковете се набелязват и се работи за тяхното миниминизиране. Това обяви президентът Румен Радев след консултациите при него, по повод напрежението между Русия и Украйна.

"Решението на президента ще повиши интензитета на бойните действия ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими действия. Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не трябва да бъде пренебрегвана. Референдуми в зона на бойни действия, където падат снаряди, са пълен абсурд и България няма да ги признае", заяви държавният глава. 

Президентът подчерта, че служебното правителство е със строго ограничени правомощия и призова хората да гласуват, за да има редовно правителство, което да работи пълноценно.

"Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство да вземат тежки, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт", призова Радев.

Той обобщи, че като отговорен член на ЕС България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим. По думите му Европа е длъжна паралелно с налагане на санкции да търси механизми за минимизиране на последствията за нас.

Той припомни, че от първия ден на войната призовава за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията.

"За съжаление, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви Радев.

Президентът подчерта, че расте и политическата, и икономическата нестабилност у нас.

"Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България, работата на големите електроцентрали, доставките по море. А всичко това взето заедно, знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социална криза", добави Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 1 година
Г-н Радев, не може да подкрепяте Украйна. Не е възможно да правите това, което искат краварите. Заплашиха ли ви? Путин и Русия ще победят. Така е! Сигнализирай за неуместен коментар