Сложна остава ситуацията на границата, 50% от техниката е повредена и затруднява охраната

Съвместни патрули между "Гранична полиция" и горски служители ще следят едновременно за нелегален трафик и незаконната сеч

23.09.2022 | 13:30 Редактор: Теодора Патронова

Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявен в общините Свиленград, Тополовград, Бургас и Ямбол. Ще продължи до 29 септември, обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Обстановката по българо-турската граница, свързана с бежанците, се усложнява.

По пътищата, които водят към българо-туската граница, са се образували огромни коловози. 50% от техниката е повредена и затруднява охраната на границата.

"За да можем успешно да се справяме с вълната от незаконни мигранти, ние трябва да имаме обезпечени условия за придвижване на нашата техника тук на терена. Представете си така всеки ден се разтяват полицейските сили по постове си, при тези условия това е невъзможно…", обясни министърът.

Бедственото положение в трите области се обявява, за да може до две седмици да започне ремонта на пътищата и да се облекчат административните процедури.

"Знаете, че граничната ивица при нас е най-голяма в сравнение с другите три области, около 130 км, така че просто си липсва тази съпътстваща инфраструктура", каза областният управител на Бургас Мария Нейкова.

От днес съвместни патрули между "Гранична полиция" и горски служители ще следят едновременно за нелегален трафик на мигранти и незаконната сеч.

"Всъщност това е потвърждение, че институциите могат да работят заедно, защото всъщност ние правим сходни дейности, тъй че наистина обединяваме усилията за да има максимална ефективност", коментира министърът на земеделието Явор Гечев.

Частичното бедствено положение в областите ще остане докато се нормализира миграционния натиск.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК