"Гранична полиция" откри 38 мигранти на лодка край Шабла, сред тях има и бебе

Бежанците са от сирийски и афганистански произход

22.09.2022 | 17:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

Граничари спасиха лодка с бедстващи мигранти край Шабла. 38 души, сред които едно бебе, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция. Мигрантите се представили за сирийци и афганистанци.

"Днес 38 души, от които 22 мъже, 8 жени и 8 деца, от които едното е бебе на няколко месеца, самоопределящи се като афганистанци и сирийци, бяха безопасно доведени до морския бряг в една изключително сложна обстановка", заяви директорът на РДГП комисар Антон Мирков.

Около 6:30 часа чрез Информационната система за наблюдение "Синя граница" е забелязана лодка в района източно от нос Шабла, движеща се в посока към границата с Румъния. Веднага натам е насочен гранично-полицейски кораб.

Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката.

"Времето беше изключително лошо, сложна метеорологична обстановка и в тази връзка не беше възможно лицата да бъдат прехвърлени на гранично-полицейския кораб, затова проверяващата група остана на борда на плавателния съд и осигури безопасното плаване до пристанище "Каварна", допълни Ивайло Николов от Черноморски граничен координационен център.

Снимка: МВР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК