След експеримент на Bulgaria ON AIR: Всеки може да си фалшифицира хартиена рецепта

Всички необходими данни за оригинална рецепта са публично достъпни

19.09.2022 | 19:11 Редактор: Ирена Бакърджиева

Докато лекари и фармацевти продължават да спорят около практиката лекарствата да се предписват и на хартия, и с електронна рецепта, наш екип провери доколко са сигурни белите хартиени рецепти.

След кратък експеримент екипът на Bulgaria ON AIR установи, че всеки пациент може да си извади бяла хартиена рецепта и да си закупи антибиотик например. Хартиените бланки за рецепти могат да бъдат закупени почти от всяка книжарница, а изваждането на печат ще ви струва около 30 лева. Избираме идентификационен код на несъществуващ лекар и медицински център, за да не нарушаваме закона. Всички необходими данни за оригинална рецепта са публично достъпни.

"Белите рецепти на практика могат да бъдат и опасни, липсват данните от реквизита, няма телефон на лекар", заяви Димитър Маринов.

"Доста рецепти преминават през ръцете ми, ако не са така написани и бяха реални имена, бих я изпълнил", твърди магистър-фармацевтът Йордан Славчев.

Фармацевтите обясняват, че често пъти хартиените рецепти са нечетливи.

"Електронните рецепти са абсолютно сигурни по повод на информацията, която съдържат. Тя се издава от лекар, който може да практикува", смята Димитър Маринов.

На електронния носител контролът по предписване и отпускане на лекарства става в реално време. От БЛС настояват 100% електронни да са жълтите и зелени рецепти, но да се запази хибридният модел при белите. Според д-р Мирослав Спасов основният проблем е в нежеланието на българския пациент да дойде до лекарския кабинет

"Най-често се обажда по телефона с искането да му бъде издадено направлението, без да се осъществи необходимият преглед", сподели д-р Мирослав Спасов.

С електронните рецепти се преодолява и нуждата пациенти с хронични и онкологични заболявания да посещават личния си лекар, за да им бъдат предписани лекарства.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК