90% от лекарите искат да останат и двата вида рецепти

"Въвеждането изцяло на електронна рецепта в системата по-скоро би намалило качеството на лечението", смята проф. Христо Шивачев

12.09.2022 | 15:02 Редактор: Петя Кръстева

"Това, което ни предлагат от 1 година насам, са рестрикции за пациентите и лекарите и никакъв контрол при отпускането на лекарствата от аптеките", заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров по отношение на едновременното използване на хартиената и електронната рецепта.

Д-р Иван Маджаров развенча някои от митовете и спекулациите, тиражирани в общественото пространство по отношение на едновременното използване на хартиената и електронната рецепта.

"На първо място се твърди, че лекарите не желаят дигитализация е здравеопазването. Българският лекар работи от 1 юни насам в условията на дигитализация, а с електронни рецепти от миналата година. Цифрите го доказват - 20 млн. електронни рецепти, 5 млн. електронни направления, 10 милиона електронни прегледа, 130 хиляди електронни хоспитализации и 200 хиляди електронни направления за хоспитализации", категоричен беше председателят на БЛС.

Д-р Маджаров обясни, че не забраната, а доброто внедряване е важно.

"Във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и двата варианта на хартиена и електронна рецепта в здравеопазването, сочат данните на проучване на БЛС",  категоричен бе той, като посочи, че в страни като Дания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция са достигнали почти 90 процента използваемост на електронните рецепти.

В отговор на твърденията, че пациентите ще пострадат, ако се въведе задължителна електронна рецепта, д-р Маджаров цитира данни от допитване на пациентска организация по темата, които показват, че 84 на сто от участниците искат да остават и двете рецепти.

Проучване на Съсловната организация пък разкри, че 90% от лекарите са на мнение, че трябва да останат и двата вида рецепти – електронна и хартиена.

"20 хил. лекари, които са в болничната помощ, няма да имат възможност за електронни рецепти", коментира проф. Христо Шивачев, заместник-председател на БЛС. Той беше категоричен, че въвеждането изцяло на електронна рецепта в системата по-скоро би намалило качеството на проведеното лечение.

На пресконференцията бе представено национално представително проучване, проведено от агенция "Тренд", направено между 3-ти и 10-ти юни, финансирано от Българския лекарски съюз. Резултатите от изследването препотвърждават данните от цитираните проучвания - 58% от участвалите са "за" паралелно използване на хартиена и електронна рецепта. На въпрос дали трябва да се премахне изцяло хартиената рецепта, 21 на сто от респондентите са отговорили положително, а едва 10% са на мнение, че трябва да останат само хартиените рецепти.

Д-р Маджаров коментира и оформилото се мнение, че с електронните рецепти, ще се ограничи свръхупотребата на антибиотици. Според резултатите от проучването 44% от анкетираните са купували антибиотик без рецепта, а други 55 на сто пък са чули за свой близък, че си е купил антибиотик без рецепта.

Снимка: БЛС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК