Мощни бури в няколко области: Блокирани пътища, паднали дървета и щети по автомобили

Доброволци се включиха в разчистването след последствията от бурята

18.09.2022 | 18:27 Редактор: Ваня Кузманова

Мощни бури се разразиха и в други части на страната. Засегнати бяха Смолянска, Благоевградска и Пловдивска област. Има много паднали дървета, пострадали са автомобили. Сутринта започна и разчистването на блокирани пътища.  

В област Смолян, най-тежко е положението в Девинско. През нощта са получени десетки сигнали за паднали дървета, камъни и свлачища по пътищата в почти цялата област. Бурята се развила снощи около 18 часа, като в рамките на броени минути е валяло силен дъжд, придружен с ураганен вятър и гръмотевици. 

"Бурята беше сериозна - вятър, дъжд, гръмотевици. Общо взето имаше затворени пътища, но вече са проходими. Най- пострадалите са в община Девин. В няколко места има съборени покриви. В община Доспат почти цялата община няма електричество. Работи се в момента", каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. 

Ураган помете и село Бачково. Вятър с над 100 км/ч изкорени десетки дървета в района. Вятърът е бил с такава сила, че е изхвърлил пълни контейнери за смет в реката. Активизирало се и свлачище над Бачковския манастир. 

В югозападната част на страната имаше силни ветрове и дъждове. Гоце Делчев също попадна в капана на бурите през последното денонощие. 

"Най-голямата поразия е в градския парк. Около 20 100-годишни дървета са обърнати от силния вятър. Част от фотоволтаиците на детската градина са съборени", посочи кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. 

През целия ден екипи на Гражданска защита и общински работници останаха на място в градския парк, за да разчистят алеите от падналите клони и дървета. 

Лошото време премина и през град Сърница, където са паднали десетки дървета. Доброволци се включиха в разчистването след последствията от бурята.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК