Четирима ранени при бурята в Бургаско, паднал таван затисна жена в басейн

В Поморие е обявено частично бедствено положение

18.09.2022 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

Четирима души са пострадали при бурята в Бургаско. Сред тях 16-годишно момче, което е ранено на спортна площадка в комплекс "Изгрев". Жена е с порезни рани от счупени стъкла. Другите двама пострадали са в хотел в Поморие. В курортния град беше обявено частично бедствено положение. 

Община Поморие пострада най-тежко от разразилата се буря в Бургаско. Две жени бяха ранени от срутил се таван на закрит басейн в хотел. 

Рита и мъжът ѝ излизат от басейна три минути преди инцидента.

"Когато отидохме, видяхме, че е паднал покривът на басейна. Висяха тръби, кабели - страшно беше. Добре че не работеше електричеството, защото щеше да пострадат много хора", каза Рита Маркова.

Тя е възмутена, че докато с мъжа ѝ тръгват да спасяват хората в басейна, персоналът на хотела не е реагирал адекватно.

"Всички стояха и снимаха. Имаше достатъчно млади мъже, не пенсионери, работници в хотела, които отговарят за басейна. Те просто стояха и махаха с ръце", добави туристката.

"В басейна имаше жена, която лежеше под покрива и две, които бяха още във водата. Те не можеха да излязат от басейна, подадохме им ръка, изкарахме ги", разказа руски турист.

"Вследствие на силния вятър въздуховодите, които вкарват свеж въздух в басейна, поемат част от вятъра, получава се въздушна възглавница и целият таван се откача и пада върху лежащите хора около басейна и тези, които са в басейна. Късмет, че таванът се пречупва и засяга един- двама човека, другите успяват да избягат, а тези в басейна успяват да излязат", допълни кметът на Поморие, Иван Алексиев.

В Поморие е обявено частично бедствено положение. Най-сериозно е пострадал къмпингът в местността Косата.

"Изведнъж започна да духа много силен вятър, завъртя всичко, цяла нощ не сме спали. Още скърцат ламарините, всичко стана за миг, 4-5 минути жестоко нещо! Падна заведението, бяхме десетина човека вътре, аз се скрих под масата, деца пищяха", сподели за преживения ужас Борислав Йорданов.

Десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята навътре в морето. Съобщено е и за паднал зад борда човек.

"Ние сформирахме екипи и всички с бързи лодки и джетове влязохме да го търсим, извадиха го някъде около Ахелой, жив", уточни кметът на Поморие. 

Постепенно обстановката в областта започва да се нормализира и към настоящия момент няма основание да се свиква областен кризисен щаб, заявиха от областна управа.

"Щетите са огромни и като пътна инфраструктура, и като биоразнообразие, и като коли на граждани има щети и по един от хотелите, където има сериозни поражения", обобщи областният управител Мария Нейкова. 

Много доброволци също са се включили в подпомагане на аварийните служби. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК