Фирми ще получат 600 млн. лева по Плана за възстановяване, надпреварват се с 800 проекта

"Идните седмици отваряме втори проект по Плана – "Киберсигурност", съобщи Александър Пулев

16.09.2022 | 21:12 Редактор: Петя Кръстева
Фирми ще получат 600 млн. лева по Плана за възстановяване, надпреварват се с 800 проекта

"Почти 800 са подадените проекти за над 204 млн. лв. безвъзмездна помощ по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – Технологична модернизация. Още седмица остава до последния ден – 21 септември. Апелирам фирмите от областите ви да кандидатстват. Интересът е огромен", заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на среща на премиера Гълъб Донев и министри с областните управители в София, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

"За Плана за възстановяване много се спекулира, но както виждате - той е отворен и работи. Тези безвъзмездни финансови средства ще дадат възможност на микро-, малките и средните фирми да поемат глътка въздух. Държавата работи на пълни обороти - рамо до рамо с областните управители, за което благодаря, че са толкова активни в нашата мобилна приемна и ни посрещат навсякъде. В първата седмица имахме 10 подадени проекта по процедурата "Технологична модернизация", а вече са почти 800. Сутринта бяха 682 подадени", коментира служебният министър Пулев. Той подчерта, че темповете на подаване на проектите се ускоряват с всеки ден.

"Амбицията ни е да стигнем с помощ до 1 200-1 300 български фирми в тези кризисни условия", категоричен бе той.

До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще раздаде 600 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост на фирмите с одобрени проекти.

"Идните седмици отваряме втори проект по Плана – "Киберсигурност", на стойност 30,6 млн. лв. напълно безвъзмездна помощ, без нужда от съучастие на фирмите", посочи още той и каза, че в Брюксел вече е изпратена за одобрение и новата програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията за 3 млрд. лв.

Големи възможности за бизнеса и научните и развойна центрове ще даде и новата "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" за над 2 млрд. лв., която ще бъде изпратена до Брюксел до 23 септември.

"Работим денонощно в нашата главна дирекция и Министерството тези пари да отидат до бизнеса възможно най-бързо. Парите по тях ще са достъпни още от януари, но за да стане това, ние сега трябва да работим на пълни обороти", обобщи Пулев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК