Рентгенови снимки доказали, че Омар не е на 15, правил си селфи преди фаталния удар

Новите доказателства са достатъчни и за промяна на обвинението

16.09.2022 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Ново развитие с шофьора на автобуса с нелегални мигранти в Бургас. Сириецът Омар, който блъсна и уби двама полицаи, е пълнолетен. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Държавното обвинение ще промени обвинението с искане за по-висока присъда. Една от версиите за катастрофата е и тероризъм.

Обвиняемият Омар Андан и излъгал българските власти, че е на 15 години. Това доказва както направена експертиза в България, така и информация от партньорските служби.

"Вчера пристигна официалната информация от Сирия и Турция, в която е видно, че обвиняемият е навършил 18-годишна възраст и той е бил пълнолетен, към датата на извършване на деянието", разясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според официалната информация Омар е роден през 2004 година, а не както твърдеше пред българските власти през 2007 година. Това е потвърдила и тройната медицинска експертиза. В болнично заведение са му били направени рентгенови снимки на ръцете, таза и костите.

"По метода на образната диагностика беше установено, че възрастта на обвиняемия съвпада с тази, която получихме от официалните документи - над 18-годишна възраст", допълни Милева.

Новите доказателства са достатъчни и за промяна на обвинението.

"Ще бъде изменено по настоящем повдигнатото му предявено обвинение, като ще му бъде предявено обвинение именно за извършване на престъпната деятелност като пълнолетен, със следващата се от това по-висока санкция, която е от 15 до 20 години, или доживотен затвор", коментира окръжният прокурор на Бургас - Георги Чинев.

По делото вече са разпитани около 50 свидетели, назначени са няколко експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната. Установено е, че докато е шофирал автобуса, той дори си е правил селфи. Има и доказателства, че Омар и другите задържани са подпомагали нелегалното пребиваване на мигранти в страната ни.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК