С ДНК проверяват дали Омар е на 15 г., твърди, че спирачките отказали, избягал с такси

Включил се в схемата, защото му трябвали пари, за да помогне на близките си в Турция

27.08.2022 | 18:41 Редактор: Елеонора Танева

Прокуратурата обмисля да поиска ДНК анализ, за да бъде установена реалната възраст на Омар, задържан за смъртта на двама полицаи в Бургас. Има разминаване в предоставената декларация от Държавната агенция за бежанците и неговите твърдения. 

Годеницата на загиналия полицай Йордан Илиев дойде в съда , за да се срещне лице в лице с Омар Мохамед Али Аднан, управлявал автобуса, заради който живота си губят младши инспекторът и колегата му Атанас Градев. 

В залата прокурорът изрази съмнение за реалната възраст на сочения за 15-годишен извършител на тежкото престъпление.

"Съгласно предоставената на съда справка, която получих малко по-рано, има известно противоречие от данните, които са предоставени от Държавната агенция за бежанците и една дата, която е посочена в цялата характеристична справка. Лично за мен на този етап не знам дали се касае за техническа грешка или несъответствие, но това предстои да бъде щателно проверено", уточни прокурор Димитър Узунов.

"Няма друг документ, от който да се установи неговата възраст, вероятно, ако има такава ситуация, че той е на повече години отколкото е заявил, те умишлено го знаят това и заявяват по-ниска възраст", коментира служебният защитник на Омар, Камен Кънев.

Обвинението ще задейства процедура за ДНК анализ, за да се установи реалната възраст на обвиняемия. Ако той е пълнолетен, наказанието се променя драстично. 

Омар е обвинен за причиняване на пътно-транспортно произшествие и умишлено причиняване на смърт на двамата полицаи. За това престъпление законът предвижда от 15 до 20 години затвор или доживотен без право на замяна, но тъй като роденият в Сирия младеж е непълнолетен, ще получи до 10 години затвор.

"Той признава, че е допуснал произшествието. Твърди, че не е искал да стане така и е натискал спирачка, но автобусът нещо му е отказал. Съжалява съответно, в това отношение знаят какво да говорят, без някой да им дава съвети", сподели служебният му защитник.

Свидетели обаче твърдят, че преди фаталния сблъсък е ускорил, а след инцидента - бяга. 

"Стигнал е до някакъв магазин, където си е купил вода и е помолил продавачката да му извика такси, качил се на таксито. Казал "трен, трен" и отишъл на гарата с намерение да пътува за Харманли", поясни адвокат Кънев.

Омар е поискал да бъде включен в схемата, тъй като му трябвали пари, за да помогне на близките си, които се намират в Турция . Утре Окръжният съд трябва да гледа мерките и на другите двама сирийци, обвинени в трафик на мигранти.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
dwq
преди 1 година
Toва не е 15 годишен, луди ли сте! Този е минимум 20 годишен!!! Сигнализирай за неуместен коментар