"Букет от съпричастие": Деца дариха светлина на пострадалите в Карловско

Десетки училища в цялата страна се включиха в инициативата

15.09.2022 | 14:36 Редактор: Теодора Патронова

Десетки училища в цялата страна се включиха в инициативата вместо букети за учителите, да дарят парите за пострадалите карловски села.

Тази година първият учебен ден в столичното 125-о училище е по-пъстър, но не заради пищни букети, а заради желанието на учениците и техните родители да върнат цвета в помрачения от стихията карловски села. Инициативата "Букет от съпричастие" призовава децата, вместо да купуват цветя за учителите, да отделят средствата в помощ на читалище "Пробуда 1899" в село Каравелово.

"Това, което искаме да възпитаваме в нашите деца, е да бъдат добри, съпричастни към страданията на другите. Аз се свързах със секретаря на читалището, разговорът беше много тежък, жената плачеше, явно там наистина ситуацията е много зле. Смятам, че всеки лев, който ще получи читалището, ще отиде за предназначение", коментира директорът на училището Венелина Николова.

Така учениците днес пристигнаха в двора на училището с банкнота в ръка, но въпреки всичко и с цвете, но по-скромно, за да уважат любимите учители.

"Съвсем символично по едно стръкче, децата подкрепят инициативата дори повече от нас и решиха да дарят от личните си средства", сподели един от родителите.

Средствата, събрани в училището, ще бъдат преброени утре и изпратени на читалището в Каравелово.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК