Радев: Кабинетът ще направи всичко училищата да не затварят поради липса на топлина

Той изтъкна, че очаква следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание към образованието

15.09.2022 | 12:21 Редактор: Теодора Патронова
Радев: Кабинетът ще направи всичко училищата да не затварят поради липса на топлина

Служебното правителство ще направи всичко възможно училища, детски градини, болници да не затварят поради липса на отопление през предстоящия зимен сезон. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти, след като участва в тържественото откриване на учебната година в 43-то ОУ "Христо Смирненски" в София.

През вековете България е просперирала, когато е имала силно образование и училището е преподавало не само знания, но е възпитавало и в любов към Родината, заяви президентът. Той посочи, че очаква следващият парламент и редовно правителство да погледнат с още по-голямо внимание към българското образование.

"То трябва да бъде издигнато в стратегически национален приоритет", заяви държавният глава. По думите му учебно-материалната база следва да бъде усъвършенствана, да бъдат въведени нови форми и иновативни методи на обучение, а престижът и мотивацията на българския учител да бъдат издигнати.

"Трябва да бъдат защитени българската история, език и литература в учебниците, които през последните години са подложени на редица посегателства", посочи още президентът Румен Радев.

"Без мисията и високоблагородния труд на учителите българската просвета и бъдеще са поставени на карта", обърна се президентът към българските учители. Той изрази признателност към тях за тяхната любов и всеотдайност към децата.

"Отговорността на нашите учители е голяма, защото именно от училището зависи дали децата ни ще се изградят като достойни граждани на Родината, готови да посрещат нови предизвикателства и да градят достойното ни бъдеще като нация", заяви държавният глава.

В приветствието си към учениците, учителите и родителите, които присъстваха на празничното събитие, президентът Румен Радев пожела  на най-малките, които прекрачват за първи път прага на училището, "много здраве и низ от успехи по трудния, но светъл път на познанието". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК