България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трепетите на едно семейство и на малката Софи в първия учебен ден

Купуването на ученически пособия не се е отразило видимо на семейния бюджет

15.09.2022 | 07:46 Редактор: Искра Ангелова

15 септември е съпроводен с много вълнения и емоции за първокласниците и техните семейства. Първият учебен ден е началото на нов етап в развитието на малчуганите.

"Аз съм Софи. Аз съм Пламен, бащата на Софи. Аз съм Кръстина", представиха се семейство Гацови пред камерата на Bulgaria ON AIR.

София-Елена е на 6 години и днес ще прекрачи прага на класната стая за първи път. Родителите ѝ са избрали да я запишат в столичното 119-о. "Нямам търпение да науча да чета и да пиша", сподели малката Софи.

Тя знае да брои до 20 и вече познава всички букви. В дома ѝ обаче подготовката за първия учебен ден е започнала отдавна.

"Разказваме ѝ повече от 1 година какво я очаква в училище. Подготвяме се по различни начини и ѝ разказваме интересни истории, случки от нашите училищни години, така че тя очаква забавления, учение и много приятелства", коментира бащата на Софи.

Купуването на ученически пособия за първокласничката не се е отразило видимо на семейния бюджет.

"За момента вярваме, че е в умерената зона, защото все пак в първи клас имаме голяма помощ от държавата - получаваме учебници и други помагала. Вярваме, че успяхме да се справим в един балансиран вариант", допълни Пламен.

София с нетърпение подготвя раницата си за първия учебен ден с най-необходимите неща. Тежките раници, пълни с учебници и тетрадки, са проблем, с който се сблъскват много ученици.

"Това е едно притеснение за всички родители, но при нас така е организирано, че София-Елена като отиде в понеделник на училище сутрина, раницата остава в училището до края на седмицата, както и в детската градина са го направили. Така че това притеснение ни е отпаднало, понеже тя раницата ще е там и няма да се налага да я носи всеки ден на гърба си", поясни Кръстина.

Семейството на София-Елена искрено се надява тя да не учи онлайн, за да свикне с децата и нова среда по-лесно.

"Това ни е голямо притеснение, но въпреки това ние сме оптимисти и вярваме, че с развитието на вируса, различните бустери, тази година ще бъде в клас и се надяваме да е минимално времето, което прекарва пред компютър. Защото сме сигурни в това, че директният контакт с децата и учителите е най-добрият вариант за нея", категоричен е бащата на София.

Гледайте повече в репортажа на Димитър Минчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК