Изграждането на АМ Русе - Велико Търново става приоритет на служебния кабинет

Причината са множеството катастрофи, завършили със стотици жертви и ранени през годините

14.09.2022 | 17:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Правителството определи като приоритет и изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново. Тя ще бъде национален обект. Подкрепа е дал целият кабинет.

Отсечката на смъртта – така наричат пътя между Русе и Бяла. Причината са множеството катастрофи, завършили със стотици жертви и ранени през годините. Трасето многократно е попадало в общественото внимание заради различни проблеми.

"Пътят не се вижда. Знак, че има разклон, няма. Табела, че следва път за Две могили, няма. Маркировка няма, средна лента, в която да изчакам за самия разклон, няма. Снощи се прибирам вечерта и тир ме натиска, свири ми, накрая ме изпревари в лявата страна", сподели шофьорът Валентина Владова.

"Ако има мъгла, просто шофирането е невъзможно. Маркировката е изключително важна, защото ти не знаеш къде е твоята пътна лента, особено когато има допълнителна лента за изпреварване", смята водачът Стоян Барбуков.

Според служебния регионален министър изграждането на магистрала между Русе и Велико Търново сериозно ще намали инцидентите и ще улесни придвижването. Затова пътят става приоритетен.

"С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишния хаос, който цареше в строителството на пътища и да въдворим някакъв веднъж правов, втори път и планов ред в цялото изграждане", заяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Така изграждането на магистрален път между Русе и Велико Търново става приоритет за държавата, а това, че е обект от национално значение, би следвало да допринесе за по-бързото изграждане.

"Това, че става национален обект, има смисъл по няколко направления – веднъж по-лесни процедури за одобряване, отчуждаване и това, че държавата може да осигури по-лесно инвестиции и по-лесно да одобри и отчужди имотите. ПУП е готов и другата седмица предстои да бъде одобрен от мен със заповед, с което да започне и истинската процедура за отчуждаването и изграждането на автомагистралата", посочи Шишков.

По думите на регионалния министър е време да се сложи ред в проектирането и изграждането на транспортните коридори в страната, а в близко бъдеще се обсъжда и проектирането на цялата отсечка до Маказа.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
кон
преди 1 година
Аз мислих ,че магистралата е София - Варна пък тя била Русе В.Търново . Ясно това е сега ХЕМУС Сигнализирай за неуместен коментар