Само за 2 седмици: Над 5 000 нарушители на "Черни връх", където Семерджиев помете 2 момичета

Най-сериозните нарушения се извършват в малките часове на денонощието

13.09.2022 | 18:39 Редактор: Искра Ангелова

Над 5 хиляди нарушения на скоростта са засечени само за последните 2 седмици на столичния булевард "Черни връх" в района, в който Георги Семерджиев помете и уби 2 млади момичета.

"Само за 12 дни на бул. "Черни връх" са засечени над 2 хиляди нарушители с над 70 км/ч. Най-високата скорост е 135 км/ч.", каза председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

Най-сериозните нарушения се извършват в малките часове на денонощието.

"През деня не са много нарушенията, над 95% от хората все пак спазват правилата. Проблемът е другите 5%, особено в късните часове, особено след 22 часа. При ограничение от 50 км/ ч се движат със 100, 120 км/ч", допълни той.

Според бившия шеф на КАТ Богдан Милчев проблемът с превишената скорост е от години, а държавата е неспособна да се справи.

"Първият проблем за решаване е административно-наказателният процес, когато стотици хиляди нарушители, които държавата хваща, никога не си плащат глобите, те продължават да правят още по-големи нарушения, а това е така, защото законът им дава да бягат от наказателно административно преследване", категоричен е Милчев.

За да се намалят нарушенията на пътя, експертите предлагат свързване на камерите на общините с контролните органи.

"Заради това искаме чрез нашите 600 улични камери да можем да налагаме глоби - нещо, което в момента не може да се случва. КАТ имат под 10 стационарни камери в София", поясни Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК