България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как може да се сложи край на схемите в МВР и чадърите над престъпниците?

Според Емануил Йорданов и Димитър Марков е необходима нормална кадрова политика и по-ефективен вариант за сигнали за корупция

13.09.2022 | 09:20 Редактор: Теодора Патронова

От 2014 година трима висши и над 40 редови полицаи са осигурявали чадър над рецидивиста Георги Семерджиев, предизвикал в началото на юли катастрофата на бул. "Черни Връх" в столицата, при която загинаха две млади жени.

"Скептичен съм по отношение на числото. То би могло да бъде по-малко или по-голямо. В случая ми се струва, че има елемент на кризисен пиар, защото прави впечатление, че в МВР се реагира много бързо, когато има силен медиен натиск по определена тема и се търси някакъв начин да бъде разсеяно напрежението", коментира бившият вътрешен министър Емануил Йорданов в "България сутрин". 

Според него се прави опит да се създаде впечатление, че има непримиримост срещу корупцията и се работи на едро. По думите му контролните органи в Министерството години наред не работят.

"Обществото не вижда контролните органи да работят. Дори да става въпрос за кризисен пиар, този пиар не може да бъде само с първата стъпка в един такъв процес - обявяването на едно число. Има индикация за съмнение в способността на тези вътрешни контролни органи да си свършат работата", каза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR.

Йорданов изтъкна, че проблемът няма да бъде решен, защото е натрупван в продължение на много години. По думите му Семерджиев е влияел на полицаите, които са му съдействали, с пари и други предимства. 

"Става въпрос за това, което наричаме системна корупция в МВР, за една система в системата. Начинът да се върне доверието в МВР е контролните органи да си свършат работата, но не само като посочат с пръст тези, които са помагали, а да влязат в дълбочина, да установят причините как работи тази схема и предприемат мерки да сложат край на тези практики", настоя Марков.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов подчерта, че за да се пресекат тези практики е необходима нормална кадрова политика и прецизна работа на контролните органи. Марков изтъкна, че е необходим задълбочен анализ на причините и трябва да се помисли за по-ефективен вариант за сигнали за корупция, включително от служители на МВР. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК