Криминалист: Семерджиев няма как да е живял на свобода, без протекция от прокуратурата

Според Иван Савов някой "услужлив служител на реда" е монтирал фалшивите регистрационни номера на автомобила

12.09.2022 | 18:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Имало е полицейски чадър над Георги Семерджиев, който уби две жени в катастрофата на булевард "Черни връх" преди два месеца. В схемата са участвали и трима служители на ръководни постове. Вътрешният министър обеща уволнения.

40 полицаи са си затваряли очите за нарушенията на Георги Семерджиев и са му помагали. Това установи разследването на МВР. Вместо полицаите да предадат Семерджиев на правосъдието, са го прикривали.

"Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение че е имало данни за престъпления, тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратурата. Вместо това е наложено административно наказание, за да бъде спестено наказателното преследване" заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. 

Срещу всички замесени започва дисциплинарно производство, някои от тях ще бъдат уволнени. Сред тях и мъжът сложил фалшивите номера на джипа, който се оказа полицай.

"Ние сме пред "Пътна полиция", тука всеки ден идват автомобили с чужди регистрационни номера, съответно се свалят и се обявяват за невалидни. Вместо да се унищожат, някой услужлив служител на реда ги е взел и ги е монтирал на господина на автомобила. Преди години управлявах автомобил, внесен от Великобритания, и ги помолих и ми ги оставиха за спомен моите", каза криминалистът Иван Савов.

Срещу ''помощта си'' служителите на системата получавали безплатни услуги в автомивката на Семерджиев. Под прицела на проверката е и полицайката Симона Радева. За нея имало оперативни данни, че е била в контакт с бившия футболист Семерджиев.

"Полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния. Има достатъчно данни. Предявени са и тези данни, подлежи на дисциплинарно наказание уволнение", уточни Демерджиев.

В хода на разследването стана ясно, че в минутите след катастрофата Радева е помогнала на Семерджиев да се укрие.

"Подпомогнала го е по няколко начина, те ще станат ясни. Не мисля, че конкретните форми са важни в момента. Има много други служители, които са показали притеснително поведение", добави Демерджиев.

"Смея да твърдя, че има още много хора в тази система, които правят подобни неща, но те просто не са излезли наяве. По-лошото е, че някак пак МВР стана единствената изкупителна жертва. Аз пак ще го кажа - за мен човек като Семерджиев няма как да е живял на свобода, без да е имал протекция поне от прокуратурата", твърди Иван Савов.

На 5 юли Семерджиев се движи с над 100 км/ч и минава на червено на кръстовището на булевардите "Арсеналски" и "Черни връх". Първо удря такси, а след това и асансьора на близката метростанция. Джипът се разцепва на две и едната част помита две млади жени - на 22 и 26 години. Семерджиев получава 5 обвинения, като освен за причиняване на катастрофата е подведен под отговорност и за това, че бил дрогиран, носил е метамфетамини, автомобилът му е бил с фалшиви номера, а той с фалшива книжка.

На мястото на инцидента все още минават хора, които оставят цветя и свещи, а по-рано в Министерския съвет се проведе среща, на която институциите, които отговарят за движението по пътищата, се събраха, за да обсъдят пакет от мерки, които да намалят пътния травматизъм. Вътрешният министър настоя освен неправителственият сектор и държавните институции да заработят на пълен капацитет, за да може да има по-малко катастрофи, дрогирани и пияни.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК