Родопска фабрика тъче килими за британското семейство

"Чарлз и Камила са много земни хора, държаха се много естествено", спомня си килимарят Нино Парпулов

11.09.2022 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Новият крал на Великобритания Чарлз III стъпва по ръчно тъкани български килими. Малка фабрика в Родопите всяка година изпълнява по една поръчка за кралското семейство. 

Преди малко повече от 10 години се оказало, че единствено малък килимарски цех в българския град Костандово може да възстанови изчезнал килим от XIX в. за лятната резиденция на кралица Виктория. Пет други предприятия от целия свят отказали да се заемат със задачата, което отворило вратата на килимарите от родопския град към кралските дворци във Великобритания. Българинът Нино Парпулов и неговият екип се заемат с една изключително сложна задача.

"Тъй като стаята е 18 метра и няма такъв стан, на който да се изтъче килима наведнъж, технологично той трябваше да се раздели на три части и да се третират поотделно. Задачата ни беше да успеем да обучим жените, които работят такава ръчна работа, да работят така, все едно един човек е тъкал", разказва той.

Килимарите от Костандово се справят - 26 жени изтъкават килим като една. Така започва връзката на Нино Парпулов и малкия цех с голямото кралско семейство на Великобритания. Килимите ги срещат през 2011 г. и с новия крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила.

"Чарлз и Камила са много земни хора, държаха се много естествено. Изобщо уникални и по нищо не показаха, че има някакво превъзходство от тяхна страна. Държаха се почти като равностойни с нас", спомня си Парпулов.

До момента Нино Парпулов не е водил статистика колко килими е изработил за кралското семейство, но почти всяка година получава по една поръчка от Острова за някой дворец или пък обществена институция. Той е уверен, че предстои малкият цех в Костандово да изработи още много килими, които да красят благородническите домове.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК