Бизнесът настоява за компенсации за цената на тока, вещае тежка ликвидна криза

АОБР предупреждава за спиране на производства и съкращаване на работни места

09.09.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров
Бизнесът настоява за компенсации за цената на тока, вещае тежка ликвидна криза

Асоциацията на организациите на българските работодатели разпространи писмо, адресирано до премиера Гълъб Донев и няколко министри, в което настоява за спешни мерки за компенсиране на небитовите потребители на ел. енергия.

Призивът е за спешно приемане на постановление на Министерския съвет за прилагане на гласуваните чрез Закона за държавния бюджет компенсации на високите ел.енергийни цени през четвъртото тримесечие на 2022 г., с оглед изтичането на 30 септември т.г. на срока на действие на настоящото ПМС.

"Евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на ел.енергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места. На фона на продължаващите серия от кризи, българският бизнес не е в състояние да понесе пореден ценови удар. Припомняме, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции – болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.", подчертават от АОБР.

И настояват да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия и след 1 януари 2023 г.

"Обръщаме внимание, че компенсациите не са помощи, а връщане на надвзетото от предприятията, в резултат от изкривения пазар. АОБР, чиито членове създават 86% от БДС и дават работа на 82% от наетите в България, няма да се поколебае да използва всички законни средства, за да се противопостави на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране. Тя не ползва средства от Държавния бюджет, а нейното прекратяване или влошаване на условията би обрекло огромна част от българските предприятия", категорични са от АОБР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК