"Лукойл" с план за действие за горивата, обсъдиха с Радев и Донев мерки за икономиката

Трябва да се установят проблемите, които могат да възникнат след влизането в сила на ембаргото на ЕС върху руския нефт

08.09.2022 | 19:22 Редактор: Теодора Патронова

План за действие на "Лукойл", на фона на санкциите срещу Русия, както и благоприятстващи икономиката мерки, обсъдиха представители на енергийната компания на среща с президента Румен Радев и министър-председателя Гълъб Донев.

"Лукойл" вече работи със служебния кабинет по мерки за икономическата стабилност на България. Това стана ясно след среща президента на компанията и държавния глава Румен Радев.

"В последните няколко дни членове на правителството и мениджъри на компанията проведоха редица срещи, на които се набелязаха мерки, за да осигурим с възможности вътрешния пазар. В компанията виждаме бъдещето, разделено на три периода - 1 декември, когато влиза в сила ембаргото върху руския нефт; от 5 декември до края на 2024 година - периодът на действие на санкциите; и третият период - как ще се развива вътрешният пазар, като се има предвид "Нефтохим" Бургас, след 2024 година. За целта ние изработихме мерки за поддържане на икономическата стабилност", обясни президентът на компанията Вадим Воробьов.

Ще трябва и да се установят проблемите, които могат да възникнат за компанията след влизането в сила на ембаргото на Европейския съюз върху руския нефт - от 1 декември.

От своя страна президентът Румен Радев посочи, че високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги, и че водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за хората, но и за производителите.

"Считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е добра възможност да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител", подчерта Радев.

По-късно представителите на "Лукойл" се срещнаха и с министър-председателя Гълъб Донев. Двете страни са дискутирали възможността да бъдат разгледани всички пазарни възможности за намаляване на цените на горивата за крайните потребители.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК