Всички дърва, донесени от водата в Карловско, остават за хората, 7 къщи са напълно разрушени

Правителството все още не знае точния размер на щетите

07.09.2022 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Правителството все още не знае точния размер на щетите, които нанесе наводнението в Карловско, но обеща целият ресурс на държавата да бъде впрегнат в подпомагането на засегнатите села. Местните власти изчисляват, че наводненията в Карловско са нанесли щети за най-малко 60 млн. лева. Ще бъде искана помощ от Европейския съюз. На днешното заседание на Министерския съвет присъстваха и областният управител на Пловдив, както и кметове на засегнатите райони. 

"Има 7 къщи, които са напълно разрушени, около 60 са необитаеми и 84 са частично увредени. На практика те са негодни за живот, имаме уверението на МО, че ще предостави контейнери, които са абсолютно годни за живот, дори в есенно-зимния период", каза областният управител на Пловдив - Ангел Стоев.

По различни механизми държавата ще подпомага засегнатите от наводненията. Страната ни може да поиска и помощ от Европейския съюз, но на по-късен етап.

"Поетапно ще бъдат изяснени точните размери, включително с участие на представители на държавата на отделните щети и на база на размера им ще се финансират. Ще бъдат изградени временни водопроводи за следващите 2 седмици, докато основните бъдат възстановени, от държавния резерв ще бъдат отпуснати вода и консервирани храни за жителите", заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Инфраструктурата е общинска собственост, но това не означава, че държавата няма да помогне за възстановяване на щетите", увери министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Помощ и за засегнатите общини - отпада таксата за тон отпадък.

"Съгласно закона за управление на отпадъците е 95 лева на тон", поясни министърът на екологията - Росица Карамфилова.

Министърът на земеделието отрече натрупаната от природата дървесина да се конфискува, а хората глобявани.

"Никой няма да санкционира никой от хората, които си прибират дървесина от техните дворове", допълни Гечев.

И каза още, че проверките до момента не показват да е имало безконтролна или незаконна сеч, но все пак ще бъде извършена проверка дали дърводобивът в района е допринесъл за бедствието.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК