София чества Съединението, десетки се събраха пред мавзолея на княз Батенберг I

Венци и цветя поднесоха и няколко поколения българи, които с гордост си спомнят за предците си

06.09.2022 | 18:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Чествания на Съединението имаше в столицата. 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия беше отбелязана с тържествена церемонията пред мавзолея-костница на Княз Александър I Батенберг. Десетки отдадоха почит и поднесоха венци и цветя.

"Очевидно беше разбрал, че неговият път като водач на този народ и тази държава е само заедно с народа и с държавата. Тогава, разбира се, му се намръщиха от другаде и го изгониха от България, но той доказа, че е достоен. След като му съобщиха и в Шумен, и в Търново, за Съединението, узакони този акт. Той определи гордостта на България и нашия дълг да бъдем с всяка своя крачка, достойни за това, което извършиха нашите предци", заяви писателят, драматург и литературен историк проф. Кирил Топалов.

На честването на празника в София присъстваха и кметът на града Йорданка Фандъкова, както и политици и общественици.

"Обединени, българите постигат своя общонароден идеал. Извън патоса обаче е нужно да се обърнем към новия общонароден идеал, това е образованието", каза Йорданка Фандъкова.

"Днес повече от всякога трябва да покажем, че обединени ще се справим с всичко, което ни поднася съдбата, защото сме древен народ и нищо не може да ни уплаши", посочи председателят на Столичния общински съвет - Георги Георгиев

А венци и цветя поднесоха и няколко поколения българи, които с гордост си спомнят за предците си, извоювали единството на родината.

"Българският народ премахва една несправедливост на Великите сили и сам осъществява Съединението", смята Елена Димитрова.

"Съединението, ако не бяха Захари Стоянов и Стефан Стамболов, имаше опасност да не се състои и нихилистите русофили щяха да обявят и него за национално предателство", смята столичанин.

Децата също знаят, че днес празнуваме Деня на съединението.

"Поуките са много, но най-главните са, че в народа трябва да бъде формирана народолюбива идея, която в момента мисля, че нямаме и ставаме все по-разединени", заяви друг гражданин на София.

Тази година Съединението празнува и украинката Ирина, която нарича вече България свой дом.

"Ние сме бежанци от Украйна, благодарим за подслона, уважаваме България и затова сме тук", сподели Ирина.

За празника в столицата бяха отворени всички музеи, а в Националния военноисторически музей бе подготвена безплатна тематична обиколка, за да могат столичани да се докоснат до спомените, съхранили духа на старите българи.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК