Ролята на ген. Сава Муткуров, тогавашен шеф на полицията в Пловдив, за Съединението

Генералът търси Княз Александър I, за да го извести за подготовката на Съединението

06.09.2022 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Съединението е първият акт на успешно национално обединение, изцяло българско дело, въпреки съпротивата на Великите сили. Старата столица Търново е мястото, където княз Александър Батенберг провъзгласява Съединението, а търновците генерал Сава Муткуров и Стефан Стамболов са с важна роля за него. 

Мечтата за обединение на разпокъсаната от Великите сили България след Освобождението не угасва. В Търново се създава комитет "Единство", в който членуват Любен Каравелов и Стефан Стамболов. Дейно участва и генерал Сава Муткуров, тогава шеф на полицията в Пловдив.

"Той е натоварен със задачата да отиде в Шумен и да извести княз Александър Първи, че се подготвя и ще бъде реализирано Съединението", разказа историкът от РИМ Велико Търново - Емил Врежаков.

Пред сградата на учредителното събрание във Велико Търново се прочита самия Манифест, с който князът обявява обединението на Княжество България с Източна Румелия. Текстът е написан от Стефан Стамболов, тогава председател на Народното събрание, който увещава княза да предприеме тази стъпка. Съединението е обявено на площада пред сградата на Учредителното събрание. 

"Княз Александър Батенберг знае, че международната обстановка е напрегната и ще има съпротива от Великите сили към този чисто български акт. Стамболов просто му казва, че това е свършен факт", припомня историкът.

Преди три години във Велико Търново беше открит паметник на ген. Сава Муткуров, който има важна роля, за да се случи актът на Съединението.

"Тогава той е капитан и заедно с Димитър Ризов отиват при княза. И тогава те се опитват и го убедят, че именно сега е моментът да се извърши съединението, тъй като в по това време Турция е раздирана от вътрешни противоречия – политически. И са убедили княза, че трябва да поеме този риск. Той го поема и Съединението е факт", казва председателят на комитет "Ген. Сава Муткуров", проф. Георги Камарашев.

Въпреки международната съпротива с този акт българският народ показва на всички, че е единен и не е изгубил идеалите си.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК