Момче в село Слатина било пометено от вълна, заради две постройки няма жертви

Стотици местни жители търсят начини да възстановят покъщнината си

05.09.2022 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

В четвъртия ден от началото на наводненията в Карловско стотици местни жители търсят начини да възстановят покъщнината си. По домовете и улиците, потънали в кални наноси работят както местните жители, така военнослужещи, спасителни екипи и десетки доброволци.

На помощ в селата Каравелово, Богдан и Слатина от днес са и строителни компании с тежка техника. За да бъде овладян водният приток, приоритетно се почистват речните корита.

На площада в село Слатина се виждат огромни дънери, които са били изкоренени от водата, а по пътя се помели всичко - стихията е носила автомобили, покъщнина.

Според местните стар магазин и спирка са предотвратят човешки жетви.

Областният управител на Пловдив заяви, че електричеството и водоснабдяването все още не са възстановени навсякъде. Но предупреди, че когато водата дойде, тя не трябва да се ползва, докато няма нареждане.

А хората се притесняват от зарази.

Припомняме ви, че по-рано през деня в село Слатина влезе и тежка техника, тя помага на хората да разчистят основните улици. Жителите се оплакаха, че няма кой да им помогне с изриването на тоновете кал.

Според държавата наводнението е причинено от голямото количество дъжд, а според хората - непочистеното корито на местното дере.

Жител сподели, че момче е било обхванато от едната вълна.

"Ситуацията при нас е много сложна, като дойдохме - не можехме да стигнем до къщата. Всичко беше наводнено, водата беше до коляно. Имаме лятна кухня, която е пълна с тиня и пясък, банята също. А на първия етаж всички врати и прозорци са счупени. Толкова пясък и тиня не съм виждала през живота си", сподели друга жителка.

Тя допълни, че най-големите щети са върху тяхната къща: "Магазинът е върху нашата къща. Вчера дойдоха много хора от селото, близки, познати, военните бяха тук, но днес те стоят на улицата и никой не влиза в двора. Казват, че не ги пускали. 385 лв. са жива подигравка, щетите са много."

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК